Inspiraatioprofiilit ovat haastatteluun pohjautuvia henkilökuvia innostavista ihmisistä, joiden asennetta ja tapaa olla maailmassa haluan tuoda esille.

Olen viime aikoina miettinyt ilon ja luovuuden merkitystä osana ihmisen kasvua. Sysäyksen tälle tekstille antoi kokemus siitä, että en oikein enää hahmota ilon roolia omassa elämässäni. Olen monen muutoksen keskellä ja vaikka ne ovat itse valittuja ja monin tavoin inspiroiviakin aloin kauhukseni kadottaa kokemusta ilosta ja leikkisyydestä.

Lopulta ymmärsin, että olen jo varhain sisäistänyt ajatuksen siitä, että erityisesti tavoitteellisen tekemisen kuuluu tuntua jollain tavalla tylsältä. Kuulostaa hullunkuriselta, mutta jonkinlainen sisäinen ohjenuora minulla on ollut siitä, että ”aikuinen ei ohjaudu ilosta käsin”.

Onnekseni pääsin juttusille ystäväni, valokuvaaja Maria Kalmin kanssa, joka elää todeksi iloa joka päivä. Marian sanomaa on hyvä pysähtyä miettimään hetkeksi.

”Uskon, että tapahtuu joku naksahdus, kun me kasvetaan aikuiseksi. Me itse luodaan mielellämme joku vankila siitä millaisia meidän tulee olla, miten pitää käyttäytyä, minkälainen on henkinen ihminen ja millainen mä olen sitten kun olen valmis. Mä en ole ikinä osannut kasvaa aikuiseksi ja näen sen suurena siunauksena. Mun ei tarvitse etsiä itsestäni lasta. Se ei oo kadonnut koskaan. Se lapsi osaa leikkiä ja tehdä asioita, ehkä monen silmissä vähän hullusti. Mutta se on luovuuden ydin, se on tie vapauteen. Ilman sisäistä lasta ei voi tehdä mitään, ei olla edes onnellinen.”

Todeksi eletty ilo

Kun Marian kodissa, loviisalaisessa Villa Unelmassa, katselee ympärilleen, on helppo nähdä mitä luovuus ja leikkisyys käytännössä tarkoittaa. Boheemi villa ja sen pihapiiri henkivät omistajapariskuntansa Maria ja Mika Kalmin unelmia, inspiroitumista ja impulsiivisuuttakin: projekteja on käynnissä useita yhtä aikaa, rosoisuus ja keskeneräisyys saa näkyä ja se hyväksytään osaksi eloa.

”Käytännössä ilo ja luovuus näkyy meillä niin, että vaikkapa meidän keittiö on yhdellä viikolla turkoosi ja seuraavalla punainen. Lapsi minussa herää aamulla ja katsoo ympärilleen innoissaan, että mitäs vois keksiä. Olen luonut omasta elämästäni sellaista, että ei ole tiukkoja aikatauluja. Mä aloitan jokaisen aamuni inspiroitumalla, keksin jotain ihan huimaa mitä lähden toteuttamaan ja sit mä leikin. Täällä ei ikinä tiedä mitä tulee tapahtumaan, millainen päivä on ja mikä tulee muuttumaan,”  Maria nauraa.

Vaikka vapaudella on aina hintansa esimerkiksi epätasaisuutena tulojen suhteen, ei Maria haaveile perinteisemmästä elämäntavasta.

”Ihmisten elämä vaikuttaa usein ihan hirveän tylsältä. Mä oon koko elämäni leikkinyt, en mä selviäisi minkään tietyn aikataulun mukaan kulkevassa elämässä. Oon aina ollut yrittäjä, on ollut vapaus tehdä miten haluan, toki oon nähnyt miten siinäkin voi tehdä liikaa ja palaa loppuun. Mutta aina on ollut vapaus tehdä miten haluan tehdä. Ehkä senkin takia oon aika rohkea ollut. Pitää inspiroitua joka päivä niin, että myös elää sillä mitä tekee, siinä on ihan todellakin keksittävä kaikkea mahdollista.”

Maria toteaa, että voittopuolisesti ihmisiä inspiroi hänen edustamansa elämäntapa.

 

”Osa on hirveän innoissaan, inspiroituu ja sanoo, että ”vitsi kun oisin yhtä rohkea ja uskaltaisin tehdä samoin”. Osalle on pelottavaa kohdata aikuinen ihminen, joka leikkii työkseen ja luo käsittämättömiä maailmoja, ehkä rohkeus pelottaa.”

Muistakaa leikkiä!

Villa Unelmassakin huomaa Marian rakkauden vanhaan tavaraan. Itseään romunkerääjäksi nimittävä Maria osaa kuitenkin myös luopua. Äärimmäinen esimerkki siitä lienee vuonna 2013 tapahtunut koko omaisuuden pois antaminen ja myyminen.

”Olen aina haalinut tavaraa, mutta osaan myös päästää irti. Se on yksi elämän suurin oppi: rakasta kaikkea kaunista, mutta ole valmis päästämään irti. Niin et ole kiinni missään, vaan asiat vain kulkevat sun kauttasi.”

Maria haaveilee maailmasta, jossa ihmiset olisivat vapaampia elämään omilla ehdoillaan.

”Herätys ja silmät auki: on huikea lahja saada olla täällä. Elämä ei ole itsestäänselvyys. Toivon, että jokainen näkisi, että voit ja pystyt tekemään ihan mitä sua itseäsi huvittaa. On käsittämätön mielen rakenne ja vankila uskoa, että sun täytyy tehdä tiettyjä asioita. Mä ajattelen, että voin tehdä mitä vaan, olla mitä vaan. On huikea lahja täyttää jokainen päivä sellaisella energialla ja kiitollisuudella. Elämä on leikkiä!”

 

(Tämä kirjoitus EI ole kaupallinen yhteistyö, vaan edustaa ajatustani siitä, miten laitetaan hyvä kiertämään. Maria ja hänen muusikkomiehensä Mika Kalmi tekevät paljon työtä veloituksetta toisten auttamiseksi, joten valitsen auttaa tällä tavalla vuorostani heitä. Villa Unelmassa järjestetään mm. valokuvauskursseja ja erilaisia yksityistapahtumia, kuten polttareita. Seuraa Mariaa instagramissa @mariakalmi ja @unelmavilla. Tutustu Mariaan ja Villa Unelman moniin mahdollisuuksiin täällä: www.mariakalmiphotography.com ja www.boheemiaelamaa.com. Kaikki jutun kuvat ja kuvien oikeudet: Maria Kalmi.)


Tilaa minulta Yhteydenvoimapostia!

Comments are closed.