Miten ihmeessä sitä kuulisi paremmin? Nimittäin sydämen ääntä, intuitiota, alitajuntaa. Olemmehan oppineet uskomaan siihen, että asioilla on oltava järkevät perustelut ja niiden on toteuduttava loogisessa järjestyksessä. Vähintäänkin ”joku muu jossain” on sitä mieltä, että homma pitäisi saada äkkiä hanskaan, etenemään fiksusti ja filmaattisesti.

Jatkuva, junnaava ajattelu, päämäärää korostava pyrkiminen ja elämän kontrolloiminen harvemmin tuo sitä tulosta mitä toivomme. Sen sijaan – mahdollisuuden saadessaan – alitajunta kykenee tuottamaan monitahoisempia ja yllättävämpiä ratkaisuja kuin mihin tietoinen mielemme ikinä kykenee.

Seuraavista voi olla apua, jos mietit, miten sitä sydämen ääntä nyt oikein kuunnellaan:

  1. Anna alitajunnallesi lupa muodostaa tuloksen mittakaava ja rakenne vapaasti. Älä pakota itseäsi esimerkiksi ajattelemaan isommin, älä myöskään järkeile, miten juuri tämä tai tuo ei voi olla mahdollista.
  2. Älä syyllistä järkeä tai yritä suitsia sitä. Kiitä järkeä siitä, että se tulee paikalle sitten, kun intuitiiviset prosessit ovat tehneet työnsä ja on aika tehdä esimerkiksi konkreettisia valintoja.
  3. Kuule ja salli mahdollisimman avoimesti erilaiset ”prosessioivallukset”. Meillä on usein tapana huomaamattamme pyyhkäistä paletilta kaikki sellainen, jossa ei ole riittävästi järkeä. Alitajunta alkaa kuitenkin usein puhua hyvin eri tavalla kuin mihin olemme tottuneita. Näiden prosessioivallusten tehtävä ei ole tarjota lopullista vastausta, vaan ne avaavat meitä näkemään, kokemaan ja kulkemaan uusiin suuntiin.
  4. Jos prosessioivallus tarjoaa jonkin konkreettisen askeleen, jonka voisit ottaa ja jos tämä suunnan kokeilu ei vaadi mahdottomia, niin miksipä ei?  Itselläni oli ajanjakso, jolloin koin suurta tarvetta hakeutua meren rantaan ja käyttää aikaa horisontin katseluun. Tämä ei vaatinut lopulta muuta kuin ajatuksen sallimista, aikaa ja paikallislipun hinnan. Sinänsä ”järjettömästä” touhusta seurasi paljon hyvää: kyky kuulla itseä todella paljon tarkemmin ja lopulta tehdä myös isoja suunnanmuutoksia.
  5. Tunne kiitollisuutta. Houkuttele itsesi edes pienen hetken tuntemaan kehoa myöten rauhaa ja luottamusta siihen, että asiat etenevät juuri sillä tavalla mikä on tarkoituksenmukaista. Vaikka ei just nyt yhtään tuntuisi siltä.
  6. Hae keskittyneisyyttä. Koko kulttuurimme perustuu siihen, että huomiotamme kaipaavat jatkuvasti todella monet asiat. Olemme tottuneet jatkuvaan keskeyttämiseen ja keskeytetyksi tulemiseen. Jatkuva säheltäminen kuormittaa ja heikentää kykyä kuulla syvempää ohjausta. Tee välillä yksi asia kerrallaan, alusta loppuun, rauhassa.
  7. Sen sijaan, että pyrit ohjaamaan alitajunnan prosesseja tietoisesta mielestä käsin esimerkiksi manifestoimalla tai toistelemalla vahvistuslauseita, pyri ennemmin purkamaan tietoisen mielen kuormaa esimerkiksi kirjoittamalla päiväkirjaa. Pidä pyynnöt avoimena, jotta pysyt valmiina vastaanottamaan myös mahtavampia juttuja, kuin mitä olit uskaltanut unelmoida. Toimiva lausahdus voisi olla tämän suuntainen: ”Olkoon niin, että saan sen mikä tukee minua kaikkein parhaiten avautumisprosessissani”.  
  8. Alitajunta puhuu voimakkaasti myös kehon kautta. Et voi kuulla kehoa ilman kunnollista kehokontaktia. Lepää, nuku tarpeeksi. Pötköttele. Muista liikunnan osalta se, että tarvitset joogan ja muun rauhoittavan liikunnan ohelle myös riittävän ripeää liikuntaa, jotta tunnet veren kiertävän ja saat kontaktin eri kehon osiin. Kohtele kehoasi kunnioituksella, kaikin tavoin.
  9. Katso riippuvuussuhteitasi suoraan silmiin. Sisäisen äänen kuuleminen on huomattavasti helpompaa, jos työskentelet aktiivisesti ollaksesi vapaa.
  10. Anna itsellesi lupa rakastaa itseäsi ehdoitta. Sinun ei tarvitse tietää miten rakastaa itseäsi ehdoitta, voit aloittaa toivomalla haluavasi kyetä mahdollisesti antamaan itsellesi joskus luvan siihen. Itsen rakastaminen on voimakas ja kaunis tapa saada niin tietoiset kuin alitajuisetkin prosessit toimimaan syvästi omaksi hyväksemme.

 

Comments are closed.