On olemassa tiettyjä selkeitä asioita, joita ilman en olisi koskaan päässyt todelliseen kontaktiin itseni kanssa ja joita ilman en pystyisi tätä kontaktia ylläpitämään. Vaikka olisin lukenut mitä ja osallistunut vaikka mille kurssille, en olisi pystynyt luomaan syvää yhteyttä itseeni ilman seuraavia asioita.

  1. Hiljaisuus

Milloin viimeksi annoit itsesi laskeutua hiljaisuuteen? Sellaiseen olemisen tilaan, jossa ei jatkuvasti ole käsillä (korvilla tai silmillä) jotakin ärsykettä. Riittävä ja säännönmukainen hiljaisuudessa oleskelu alkaa nostaa meissä esille sitä pientä ääntä jonka kuulluksi tuleminen oikeastaan on kaiken avain matkalla todelliseen itseen.

  1. Ajan käyttö

Tarkkaile ajankäyttöäsi. Kuinka paljon ajastasi annat sellaiseen tekemiseen, joka todella ravitsee ja palvelee sinua? Nykyään on todella helppo elää myös henkisesti pikaruokalassa esimerkiksi somettamalla jatkuvasti tai lukemalla höttöä. Mitä tapahtuu, jos pyrit keskustelemaan jostain muusta kuin säästä tai valitset luettavaksi jotain, joka aidosti vaatii sulattelua?

  1. Nautinto

Mitä sellaista päivissäsi on, jonka tuoma nautinto on pitäkestoista ja ravitsevaa? Taitatko väsymyksen kahvilla ja suklaapatukalla, väistätkö läheisyyttä tv-sarjojen ahmimiseen? Milloin olet todella nauttinut jostakin ja huomannut sen kannattelevan sinua vielä seuraavienkin päivien ajan?

  1. Lepo

Teetko vielä silloinkin, kun jaksamisesi on ollut loppu jo ehkä viikkoja? Onko suorittaminen tapasi lunastaa paikkasi maailmassa? Uupumuskin voi näkyä hyperaktiivisuutena. Levon tarpeen kuuleminen ja lepäämisen toteuttaminen auttavat näkemään niitä kohtia, joissa arki on liian raskasta. Levosta käsin on helpompaa lähteä muokkaamaan arkea sopivammaksi itselle.

  1. Luovuus

Kaikki eivät halua huovuttaa tai laulaa, eikä tarvitsekaan. Rohkenen kuitenkin väittää, että ihan jokainen meistä on luova ja jokaisen luovuus etsii esille tuloonsa kanavaa. Oman luovuuden löytäminen on palkitsevaa ja sen avulla voi saada suoran yhteyden oman sisimpänsä salaisuuksiin. Löytyisikö näistä inspiraatiota: kirjoita päiväkirjaa, piirtele, väritä, muovaile, leivo, tanssi, kerro tarinoita, ihastele maailmaa, yllätä itsesi, ajattele jotain uutta!

 

Comments are closed.