Inspiraatioprofiilit

Inspiraatioprofiilit ovat haastatteluun pohjautuvia henkilökuvia innostavista ihmisistä, joiden asennetta ja tapaa olla maailmassa haluan tuoda esille.

—Ensi sekunnit, kun kaksi kaunista sielua – ihminen ja hevonen kohtaavat – ovat työni kauneimpia hetkiä. Olen valtavan kiitollinen, kun saan seurata ihmisen ja hevosen välisen suhteen syntyä. Se on kaunista ja liikuttavaa, sanoo Herkkä Hevosmies Tommi Wessman.

Tommin kutsumuksena on voimauttaa ihmisiä löytämään oma sisäinen valonsa. Keskeisenä toimintatapana on hevosavusteisuus ja työkavereina Kultamäen tilalla ihastuttavat islanninhevoset Dina ja Vilho.

—Työssäni on tärkeää tarjota kokemuksia ja elämyksiä hevosten kanssa tavalla, jossa ihminen ja hevonen oppivat elämään keskenään harmoniassa. Molemmat saman arvoisina ja yhtä merkityksellisinä. Hevoset todella voivat auttaa meitä ihmisiä elämään sydämestämme käsin.

kuva: Hanna Hakulinen @valokuvaajahannahakulinen

”Sinulla on kaikki voima, jota tarvitset.
Se on sinussa.
Voima.
Sinussa.
Paljasta se, valjasta se, tunne se. Voima.”

Hevosavusteinen toiminta pohjautuu aina vahvasti sen henkilön persoonaan, joka toimintaa tarjoaa.

Tommin kanssa toiminta tapahtuu maasta käsin. Se on hevosen kanssa tapahtuvaa kohtaamista, joka aloitetaan jo aidan takaa keskittymällä aistimaan oman kehon, hevosen ja ympäristön viestejä. Kohtaamisen tarkoituksena on rakentaa molemminpuolisesti kunnioittava suhde hevosen kanssa. Suhde, jossa molempien on mahdollista tulla kuulluksi.

Tommi kuvaa ihmisten usein pyrkivän heti koskemaan hevosta. Tämä johtuu historiastamme, siitä että ihminen on tottunut olemaan dominoiva eläimiä kohtaan. Ihmisillä on usein sekä intoa että myös pelkoa lähestyä hevosia.

—Hevosen toiminta herättää aina valtavasti kysymyksiä, ajatuksia ja tuntemuksia ihmisessä. Monelle kohtaamisessa onkin keskeistä omien ja toisten rajojen tunnistaminen. Hevonen antaa välittömän ja rehellisen signaalin kaikesta toiminnastamme ja siksi vaikkapa omien rajojen ilmaiseminen selkeästi, esimerkiksi nostamalla kädet eteen, on hevoselle selkeä merkki.

Sama pätee myös toisinpäin: ihminen oppii kuuntelemaan hevosen sanattomia viestejä esimerkiksi hevosen rajoista tai halusta olla kontaktissa.

Hevonen on sielun peili, joka nostaa esiin voimakkaita tunteita. Hevonen on läsnä 100% koko ajan, tuomitsematta ja arvostelematta.

Ihminen oppii hevosavusteisessa toiminnassa hevosen päivittäisistä rutiineista, hyvinvointiin liittyvistä asioista, kuten ruokailusta, levosta, ystävyyssuhteista ja rooleista, joita kaikilla elollisilla on. Kun kohteena on hevonen eikä ihminen itse, on näiden asioiden merkityksellisyyttä helpompi kohdata ja käsitellä. Tärkeässä roolissa on tunnetyö ja se, että kaikille tunteille on tilaa.

—Ikävät asiat, pelot – aivan kaikki – saa tulla pintaan. Jos kyyneleitä tulee, niin sitten itketään niin kauan kuin itkua riittää, Tommi toteaa rauhalliseen sävyyn ja jatkaa:

—Myötäelän kanssakulkijana vahvasti ja varmistan, että toiminta on niin ihmiselle kuin hevosellekin aina turvallista. Tärkeä arvo työssäni on subjektius, eli se, että ihmisen on mahdollista kokea voivansa vaikuttaa tilanteeseen ja siihen mitä tapahtuu. Tätä kautta syntyy kokemus omasta voimasta ja se puolestaan alkaa ruokkia uusia mahdollisuuksia.

On mahtavaa nähdä, kun ihminen saa kokemuksen siitä, että ”minäkin osaan, pystyn ja voin!”.

Yhteisöllisyys on kultaa

Voimauttavassa toiminnassa kulkevat vahvasti mukana myös keholliset menetelmät, musiikki ja kuvataide. Lisäksi muitakin eläimiä, kuten aaseja ja koiria on tulossa asustelemaan heppojen ja kanojen kavereiksi Kultamäen tilalle.

Tuusulan Kellokoskella sijaitseva Kultamäen tila, jonne Tommi perheineen muutti kesällä 2020, on Tommin unelmien täyttymys.

—Minulla on alusta saakka ollut vahva visio siitä mitä haluan Kultamäen tilan olevan. Uskon yhteisöllisen tekemisen voimaan. Toiminta ja eri tilat voivat muodostua hyvin monimuotoisiksi, kun saamme heti alusta pitäen monenlaisia tekijöitä ideoimaan toimintaa yhdessä.

Kultamäen tilan nimi ei ole sattumaa, vaan tietoinen valinta.

—Kulta on ollut alusta saakka määrittelevä väri ja sana. Uskon vahvasti siihen, että olemme matkalla kultaiseen aikaan. Kulta kuvastaa oman itsen löytämistä, sitä, että jokainen pystyy toimimaan sydämestä käsin.

Alkuvaiheessa Tommi toivoo mukaan erityisesti lähialueiden ihmisiä ja yhteisöjä.

—Tilamme mahdollistavat jo nyt esimerkiksi työpajojen, koulutusten ja erilaisten tapaamisten järjestämisen. Yhteisöllisen asiakastilan käyttöä voidaan tapauskohtaisesti harkita maksutta, jotta kynnys toiminnan aloittamiseen olisi mahdollisimman matala. Nyt todella on mahdollisuus päästä alusta saakka osallistumaan ja luomaan uutta toimintaa, Tommi iloitsee.

 

kuva: Johanna Kymäläinen @coloursofcapricorn

”Kuuntele hevosen sanomaa
Kuuntele sydämesi tarinaa,
Mitä se haluaa julistaa
Mitä maailmalle paljastaa
Yhdessä.
Kanssa hevosen.”

Kaikki Herkän Hevosmiehen toiminta pohjaa rakkaudellisuuteen. Rakkaudellisuutta siivittää vahva ammatillinen osaaminen. Tommin tausta on erityisnuorisotyössä ja hän on kouluttautunut nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi. Lisäksi Tommi on eettisen hevosmiestaidon ohjaaja ja MinD – Voimauttavan Hevostoiminnan ohjaaja. Aivan hiljattain Tommi, joka on myös MinD – ohjaajat Ry:n hallituksen varapuheenjohtaja – on saanut antaa panoksensa myös kouluttajan roolissa eläinavusteiseen toimintaan liittyen.

—Kaikessa on kantanut rohkeus. Se, että olen läsnä tilanteissa omana avoimena, herkkänä itsenäni. Kun olen uskaltanut puhua ja tuoda kipeitäkin asioita esille, ovat muutkin uskaltaneet tehdä sen. Kun laitan itseni likoon, myös haastavista elämäntilanteista tulevat nuoret uskaltavat tehdä niin. Minulle on antanut valtavasti voimaa nähdä mitä kaikkea voi saada aikaan ihan vain esimerkkiä näyttämällä.

Kun keskustelen Tommin kanssa, hänestä välittyy aito läsnäolo, lämpö ja avoimuus. On helppo uskoa, kun Tommi sanoo jo nyt näkevänsä rakkaan kotitilansa täyttyvän ihmisistä ja yhdessä luodusta runsaudesta.

—Runsaudessa on kyse paljon muustakin kuin rahasta. Runsaus saa toki olla rahaakin, mutta se on myös muuta ja se saa olla muuta. Runsaus on sitä, että saan elää luonnon keskellä, eläinten keskellä, ympäristössä, jossa koen olevani rakastettu ja saan tehdä asioita, joita rakastan, yhdessä toisten kanssa.

 Uskon, että runsaus synnyttää lisää runsautta.

—Olisi mahtavaa saada mukaan ihmisiä, jotka innostuvat tilasta ja sen mahdollisuuksista. Yhdessä ideointi ja kokonaisuuden kehittäminen voivat antaa kaikille valtavan paljon. Yhdessä todellakin olemme enemmän.

Tommi kokee tärkeänä luoda omalla toiminnallaan runsautta ja mahdollistaa sen Kultamäen tilalla myös muille.

—Tiedän kokemuksesta, että on mahdollista olla oma itsensä, tehdä sellaisia asioita, joita rakastaa ja kulkea omaa sydänpolkuaan, Tommi päättää lämpimästi.

 

Kuva: Tommi Wessman @holy_horseman

Nuorikko Vilho on aina innokkaasti mukana osallistumassa musisointiin. Kuvassa Vilho on parkkeerannut itsensä keskelle musisoivaa ryhmää, aivan kuin sekin haluaisi olla mukana lyömässä rytmiä. 

 

Kuvatekstit: otteet Tommi Wessmanin runoista Voima ja Yhdessä.

Artikkelikuva: Johanna Kymäläinen @coloursofcapricorn

 

Tutustu lisää:

Herkkä Hevosmies ja Kultamäen tila

www.herkkahevosmies.fi

Ig: @holy_horseman

Fb: Herkkä Hevosmies

Email: tommi@herkkahevosmies.fi

Kultamäen tila: Malmilantie 53, 04500 Mäntsälä

www.mind-ohjaajat.fi

 Voima

”Sinulla on kaikki voima jota tarvitset. Se on sinussa. Voima. Sinussa. Paljasta se, valjasta se, tunne se. Voima. Sisälläsi.

Kun tunnistamme oman voimamme, avautuu maailma joka on meidän näköinen. Luomme sitä omalla voimallamme. Omasta voimastamme. Voimastamme sydämissämme.

Tee matka sydämeesi ja salli sen kertoa voimastasi. Salli sen näyttää voimasi.

Koska olette yhtä. Sinä ja sydämesi. Yhtä. Yhdessä.

Ota tänään hetki itsellesi. Itseesi. Sydämeesi. Tutustu voimaasi. Kauniiseen voimaasi. Kauniiseen itseesi.

Sinä olet voima. Sinä olet kaunis. Sinä olet. Sinä.”

(teksti: @holy_horseman)

 

 

Inspiraatioprofiilit ovat haastatteluun pohjautuvia henkilökuvia innostavista ihmisistä, joiden asennetta ja tapaa olla maailmassa haluan tuoda esille. Tämä inspiraatioprofiili ei ole kaupallista yhteistyötä.

    Tilaa minulta yhteydenvoimapostia!


     

    Sinäkin tunnet sen, eikö totta? Voimakkaan myötätunnon, joka pyyhkii ylitsemme samalla kun tuntemamme maailma – ja maailmankuva – on ennen kokemattoman muutoksen kourissa.

    Meneillään oleva koskettaa meitä syvästi. Haluamme ojentaa kättä, auttaa, olla tavallamme läsnä ja tehdä jotain: tunnemme myötätuntoa. Samalla on tuiki tärkeää malttaa pysähtyä kokemaan myötätuntoa myös itseä kohtaan.

    Oltuani myötätuntoövereissä muutamia viikkoja, tunnen suurta onnea siitä, että pääsen puntaroimaan myötätuntoa ja sen tuiki tärkeää paria itsemyötätuntoa, asiaa tuntevan monitaiturin, Taina Laanen, kanssa.